Büyümeyi Kontrol Eden Faktörler

Büyümeyi Kontrol Eden Faktörler (Sn. Hilmi Solak kardeşimizin izniyle facebook’daki paylaşımını makale olarak yayınlıyorum.)
1. SU SICAKLIĞI
2. SUDA ÇÖZÜNMÜŞ OKSİJEN
3. SU KALİTESİ
4. STOKLAMA YOĞUNLUĞU
5. YEM KALİTESİ VE MİKTARI
6. YEMLEME DÜZENİ
Başılıca etki eden ana faktörler bunlardır.
Büyümeyi Kontrol Eden Faktörler
1. SU SICAKLIĞI
Bilimsel verileri burada paylaşıp çok az kişinin anlatılanları anlamasını sağlamak istemiyorum. yazacaklarımı bazı arkadaşlarımız bilse de grupta bulunan bir çok arkadaşımız malesef bilmemektedir.
Bilindiği üzere lepistes ort.22-28 derecede yaşamını sürdüren bir metabolizmaya sahiptir. çok daha yüksek ve alçak sıcaklıklarda da yaşamını sürdürebilmektedir.
Yem değerlendirme aralığının optimal düzeyde olduğu sıcaklığı yukarıda belirttim.
Sıcaklığın yüksek veya düşük olmasındaki en büyük faktör balığın metabolizma hızıdır.
Sıcaklığın düşmesi balığın metabolizmasını yavaşlatır bu da balığınızın aldığı yemi iyi değerlendirememesini ve gelişim hızını düşürecektir. kısacası büyüme hızı yavaşlayacaktır.
Sıcaklığın yükselmesi durumunda balığın metabolizması da doğru orantıda hızlanacaktır. Aldığı yemi daha iyi sindirebilecek ve dolayısı ile gelişim hızı da artacaktır. Ama bununla birlikte bir tehlike de baş gösterecektir.
Isının artması balığın metabolizmasını hızladırırken ortamda bulunan bakterilerin de çoğalmasını hızlandıracaktır. Sonucunda hastalık riski de aynı orantıda artacaktır.
23-24 derecedeki üretim ile 27-28 derecedeki üretim arasındaki farklılığı en basit olarak bu şekilde özetleyebiliriz.
Büyümeyi Kontrol Eden Faktörler
2. SUDA ÇÖZÜNMÜŞ OKSİJEN
Sudaki oksijen değerleri her akvaryum ve sıcaklıkta farklılık göstermektedir. Herkesin oksijenmetre alıp ölçüm yapmasını asla bekleyemem.
Sudaki sıcaklık yükseldikçe oksijen miktarı düşmektedir.
Oksijenin düşük olması durumunda balıklarda iştahsızlık, yüzeye yakın yüzme, hareketlerin yavaşlaması görülen en başlıca belirtilerdir. Bu da akvaryumunuza oksijen takviyesi yapmanız anlamına gelmektedir. (yüzeyde yüzme her zaman oksijen eksikliğinden kaynaklanmaz hastalıkta etken olabilir)
Oksijen eksikliği balıklarınızın direncini düşürmekte ve hastalığa davetiye göndermektedir. Göz ardı edilmemesi gereken konulardan biridir.
Büyümeyi Kontrol Eden Faktörler
3. SU KALİTESİ
Bilimsel yazılar ile kimseyi sıkmak istemiyorum bu konuda. Sudaki değerleri ölçecek cihazların çok az kişide olduğunu ve yeterince maliyetli olduğu aşikar. Ama su şartlarını iyileştirmek ve mümkün olduğunca düzenli kalmasını sağlamak mümkündür.
Akvaryumlarımızda filtreleme sistemi öncelikle akvaryum hacmimize uygun olarak seçilmeli, bakımları ve temizliği düzenli olarak yapılmalıdır.
İkinci bir hususta düzenli olarak su değişimi yapmaktır. Bu su iyice dinlendirilmiş ve akvaryum ısısı ile aynı veya yakın ısıdaki su ile yapılmalıdır.
Su değişimi ve filtre temizliği aynı gün değil birkaç gün ara ile yapılmasını tavsiye ederim.
Bu 2 işlemi düzenli olarak yapmak su kalitenizi en iyi düzeyde tutmanızın en basit yoludur.
Kimyasallar kullanarak su değerlerinizi düzenlemenizi katiyen tavsiye etmem.
BÜYÜMEYİ KONTROL EDEN FAKTÖRLER
4. STOKLAMA YOĞUNLUĞU
Balıklarımızı en iyi ortamlarda bakmak tek amacımız. Onun için stoklamayı ne şekilde yapacağız. Miktar ne şekilde olacak.
Öncelikle mevcut sistemimiz önemli olan. Havalandırma, filtreleme, su değişimi, balıkların boyut ve yaşı stoklamayı belirleyen etkenler.
Uygun şartları sağladığımızda yetişkin balıklar için 5lt/adet, yavru büyütmede ise 1lt/adet ideal rakamlar olacaktır
Tabi ki bu rakamlar değişkenlik gösterebilmektedir koşullar doğrultusunda.
BÜYÜMEYİ KONTROL EDEN FAKTÖRLER
5. YEM KALİTESİ VE MİKTARI
Bir çok balık besleyen hobici veya üretici arkadaşlar farklı markalarda yemler kullanmakta ve hepsi için kullandığı yem en iyisidir. Herkesin kendine özgü bir diyeti mevcut balık bakımında.
Markalar konusunda bir şey yazmayacağım karar vermek size kalıyor marka konusunda.
Ortalama besin değeri olarak %45-55 protein, %6-8 yağ içeriği olan yemler lepistesleri beslemek için idealdir.
Farklı markaların farklı içerikli pul yemleri, canlı yemler, istenilen büyüklüge ufalanmış granül yemleri balıklarınızda kullanabilirsiniz
Miktar olarak 1dk içinde tüketilebilecek kadar yemleme yapılmalıdır.
BÜYÜMEYİ KONTROL EDEN FAKTÖRLER
6. YEMLEME DÜZENİ
Beslediğimiz her türlü balığın farklı bir yemleme düzeni mevcuttur.
Ayrıca yaşamının her döneminde farklı bir düzene ihtiyaç vardır.
Konumuz lepistes olduğu için lepisteslerin yemlenmesini anlatacağım.
Lepisteslerin yemleme düzenini 3 farklı dönem olarak ayırmak mümkündür.
İlk 2 aylık dönem balıklarımızın en hızlı gelişim gösterdiği dönemdir. Hızlı gelişimden ötürü balıklarımız yüksek besin değerlerine ihtiyaç duyarlar. Kullanacağımız yemler %55 ve üstü protein yaklaşık %8 yağ oranına ihtiyaç duyarlar. Yemleme az ama sık olarak günde 5-6 sefer yapılmalıdır.
İkinci 3 aylık dönemde balıklarımız yine gelişimleri hızlıdır fakat ilk 2 ayda oldukları kadar değildir. Metabolizmaları yavaşlamaya başlamıştır. Fakat hızlı hareketlerinden ötürü yüksek miktarda enerjiye ihtiyaçları çok azalmamıştır. Kullanacağımız yemler %55 protein ve %6 yağ oranı içermesi tavsiye edilir. Yemleme miktarı günde 4 öğüne düşürülür bu dönemde.
5 aylık dönemden sonra balıklarımız artık tamamen yetişkin haldedirler. gelişimleri neredeyse tamamlanmıştır. Hareketler daha yavaştır. Besin ihtiyaçları da ilk dönemlere göre çok daha azdır, gelişimlerini neredeyse tamamladıklarından dolayı. Bu dönemden sonra günde 2-3 öğün yemleme yapılması yeterli olacaktır. Yemlerdeki yağ oranı Max%6 olmalıdır. %45-55 protein aralığındaki yemlerde ideal olarak seçilebilir.
Unutulmaması gereken en önemli faktör yemlemenin hergün aynı zaman aralığında yapılması gerektiğidir. Her öğün belli bir zaman aralığında olmalıdır.
Akvaryumda Tuz Kullanımı
Birçok kardeşim akvaryumda tuz kullanmayı tedavi olarak görüyor malesef.
Akvaryumda tuz kullanımı tedavi amaçlı değil tedaviyi kolaylaştırmak amaçlıdır. Tuz hiçbir hastalığı tedavi etmez.
Tuz kullanımının faydası nedir?
Akvaryuma eklemiş olduğumuz tuz sudaki bakterilerin çoğalma hızını düşürmek amaçlıdır. hem faydalı hemde zararlı bakterilerin çoğalma hızını minimuma indirecektir. Bu sayede hastalığa teşhisi koyup rahatlıkla tedavi edebileceksiniz.
Fazla miktarda tuz eklemek ise balığın mukozasını yakacak, sindirim sistemine zarar verecek ve sağlıklı balıklarınızı bile ölüme sürükleyecektir.
Unutmayalım balıklarımız tatlı su balığıdır. Tuzlu su balığı değil.
HASTALIK
Tek tek hastalık konusuna değinmeyeceğim arkadaşlar. ;Bir çok hastalığın tedavisi oldukça basit ve hepinizin kolayca tedaviyi uygulayabildiğinizi biliyorum.
Önemli olan konu hastalık tedavisi değil balıkların hastalığa yakalanmamasıdır. Bunun için de balıklarınızın dirençlerini en iyi seviyede tutmak en önemli etkendir. Balıklarınızı ne kadar sağlıklı olarak yetiştirebilirseniz hastalık riskiniz de o kadar ortadan kalkacaktır. Ayrıca balıklarınız hangi hastalık olursa olsun, hastalık ile savaşabileceklerinden ötürü korkmanız için de herhangi bir neden kalmayacaktır.
Unutmayın en iyi tedavi balıklarınızın en iyi şekilde bakılmasıdır.
Hepinize bol yavrulu günler dilerim.
Gelelim balık yemlerine. Birçok arkadaşımız biliyordur. Balık yeminin ana hammaddesi balık unudur. Ülkemizde en çok balık unu hamsiden üretilir. Sonrasında çaça gelir ama miktarı çok azdır. Diğer ülkelerde ringa gibi bir çok tür balık unu üretiminde kullanılır.
Balık unu ortalama olarak %55 protein ve %6 civarı yağ içerir. Fabrikalardaki üretim kalitesine göre ve ürüne göre bu değerler çok az oynayabilirler.
Sadece bu değerleri ile bile balık unu lepistes gibi küçük boyutlu balıklar veya başka tür yavruları için oldukça güzel bir yemdir. Kullanılmış ve denenmiştir. Tek sorun herkes temin edip kullanma şansı yakalayamaz.
HİLMİ SOLAK

Özel Varyete Lepistesler Neden Pahallı

Kimi 3-5 liraya satarken,kimi adedine 10 misli para istiyor.Bu nasıl oluyor?Sorularıyla zaman zaman karşılaşıyorum.Bir iki kelam ile izah edince herkes durumu kavrıyor ama,tek tek izah etmek yerine buraya bir şeyler yazayım istedim. STANDARTLA...

Büyümeyi Kontrol Eden Faktörler

Büyümeyi Kontrol Eden Faktörler (Sn. Hilmi Solak kardeşimizin izniyle facebook’daki paylaşımını makale olarak yayınlıyorum.)1. SU SICAKLIĞI2. SUDA ÇÖZÜNMÜŞ OKSİJEN3. SU KALİTESİ4. STOKLAMA YOĞUNLUĞU5. YEM KALİTESİ VE MİKTARI6....

Probiotikleri Ne Zaman ve Nasıl Kullanmalıyız ?

Antibiotik tedavileri gerek ortamın, gerekse balığın bağırsağının florasını bozacaktır.Ortamın florasını kefir,yoğurt gibi probiotik kaynaklarıyla düzeltemeyiz.Bunun için zaten piyasada hazır bakteri kültürleri var.Gerçi başka sağlıklı...

Bulaşıcı akvaryum hastalıklarına yaklaşım

Yazılarımı takip eden arkadaşlara; burada sadece kendi kişisel deneyimlerimi ,pozitif bilimle harmanlayarak paylaştığımı hatırlatarak yazıma devam etmek istiyorum.Akvaryumlar sonuçta dış dünyanın küçük bir prototipi olduğuna göre ,dünyamızda...

Akvaryumda Doğal Flora,Probiotikler ve Bakteri Çatışması

Öncelikle bir tıp hekimi olarak bu konuda bir şeyler yazmak elbette bana düşmez.Ama bir hobici ve bir pozitif bilim insanı olarak sadece bildiğim doğruları ve tecrübeleri aktarmak da görevim diye düşünüyorum.Bugün dahili tıp bilimlerinin belki de yen...

Ortak Terminoloji

Bazı sayfalarda balıkların isimleri neden Türkçe değil diyenler var.Global bir dünyada,bu hibritler belli bir sistematiğe,fenotipik görünümlerine göre isimlendiriliyor.Yine de Asyalı,Avrupalı ve Amerikalı üreticeler arasında terminelojide farklıl...